Kontaktujte nás: +420 734 236 363 | info@eminence-organics.eu

AKNÉ NA TĚLE - JAK SI S NÍM PORADIT

 

O akné na obličeji se mluví velmi často. Méně už o tom, které nás trápí na těle. Přitom až 60 % lidí, kteří mají potíže s akné na tváři, s ním bojují i na různých jiných částech těla. Co ho způsobuje a jak se mu bránit?

AKNÉ NA TĚLE

Nejčastěji se vyskytuje na horní polovině těla, hlavně na zádech, hrudníku a ramenou. Jedná se o stejný druh pupínků jako na obličeji a jsou také často doprovázeny mastnou pokožkou a černými tečkami. Na těchto místech míváme větší hustotu chloupků. Folikuly a žlázy produkují olej a pot. A navíc jsou zde póry mnohem větší, než na obličeji. Tyto faktory společně zvyšují možnost zachycení nečistot a mastnoty a ucpávání pórů.

Mastnota a odumřelé kožní buňky se mísí s bakteriemi způsobujícími akné a spouští imunitní odpověď. Ta se projevuje jako pupínky, černé tečky, zarudnutí a jejich kombinace. Existují ale i další faktory, které mohou způsobovat tyto projevy.

1. Šampon a kondicionér

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale věřte, že i mytí vlasů může přispět ke kožním problémům. Při smývání šamponu z vlasů, který obsahuje mastnotu, kousky kůže a nečistot mohou zbytky ulpívat na krku a zádech. Šampon tedy z těla dobře oplachujte a důkladně osušte ručníkem.

2. Propocené přiléhavé sportovní oblečení

Jedním z nejčastějších faktorů vzniku akné na těle je upnuté a zpocené oblečení, ve kterém cvičíme. Zachycuje pot a bakterie a je v podstatě v neustálém kontaktu s naším tělem. Zkuste si příště obléci spíše volnější  a vzdušnější oblečení a po cvičení se co nejdříve osprchovat.

Foto k blogu (2)

3. Doplňky ke sprchování

Mokrá lufa, koupelový kartáč a vlhký ručník jsou skvělou živnou půdou pro bakterie, které mohou ohrožovat pokožku. Perte ručníky co nejčastěji, houby a lufy měňte každé tři týdny a používejte tělový kartáč s přírodními vlákny. Zamezíte tak hromadění plísní a bakterií. Dbejte také na to, aby koupelnové pomůcky vždy po použití dobře proschly.

schéma

JAK PEČOVAT O POKOŽKU S PUPÍNKY?

Vzhledem k tomu že póry a folikuly jsou na těle rozmístěny dál od sebe než ty na obličeji, může být péče trochu složitější. Na druho stranu bývá pokožka na zádech odolnější a zvládne i péči, která by mohla pokožku na obličeji dráždit.

Tady je několik rad, jak o pokožku pečovat.

1. Vyhněte se krémových sprchovým gelům

Kůže na zádech má vyšší aktivitu potních a mazových žláz než jinde na těle. Je to také oblast, která se nejhůře udržuje v čistotě. Mezi lopatky máme problém dosáhnout vlastními silami. Často se zde více hromadí nečistoty. Doporučujeme omezit velmi krémové mycí přípravky a zvolit ty, které obsahují kyselinu salicylovou (BHA, uvolňující póry), kyselinu glykolovou (AHA, rozpouštějící odumřelé kožní buňky) nebo kyselinu mléčnou (AHA, pomáhá vyhlazovat pokožku).

Některé přípravky pro péči o obličej jsou velmi vhodné i na tělo. Například Čisticí pěna Acne Advanced nebo Mangostan obnovující čisticí gel. Doporučujeme také používat kartáč nebo houbu s dlouhou rukojetí. Snadněji tak udržíte záda v čistotě.

Mangosteen Daily Resufracing Cleanser

2. Lehce hydratujte

Dodávat vlhkost už mastné pokožce nám může připadat zvláštní. Věřte ale, že je to velmi důležitý krok k jejímu zdraví. Suchá (dehydratovaná) pokožka má tendenci k tvorbě nadměrného kožního mazu. To pak vede k ucpávání pórů. Zvolte spíše lehká, ne příliš mastná tělová mléka, která ovšem dobře hydratují a udrží tvorbu kožního mazu v rovnováze. Mangostan tělové mléko obsahuje látky stahující póry a udržuje pokožku vláčnou. Skvělé lehké je i Netřeskové tělové mléko se svěží vůní.

3. Cílená péče

Stejné produkty, které používáte na obličej, lze aplikovat i na záda, hrudník a ramena. Odborníci se shodují, že produkty obsahující kyselinu salicylovou jsou sázkou na jistotu. Nejen že čistí ucpané póry, ale také pomáhá předcházet pupínkům a zarudnutí. Při pravidelném používání udržuje pokožku čistou a krásnou. Na rozdíl od benzoylperoxidu je kyselina salicylová extrémně jemná. 

Při cílené péči doporučujeme sáhnout po produktech s lehkou, ale krémovou konzistencí, které se snadno roztírají. Skvělou volbou je Probiotická maska. Pomáhá redukovat zarudnutí, hydratuje a zjemňuje. Navíc má mírně chladivý efekt.

4. Zesvětlení tmavých skvrn

Vzhledem k tomu, že pokožka na zádech je odolnější a má pomalejší obměnu kožních buněk než kůže na obličeji, může trvat déle, než se zahojí. Na postižených místech může vznikat pozánětlivá hyperpigmentace, tedy tmavé pigmentové skvrny. Na tato místa aplikujte produkty s rozjasňujícím a zesvětlujícím efektem. Například Rozjasňující sérum s lékořicí.

A jedna důležitá rada na závěr. Ačkoli je to někdy nadlidský úkol, snažte se postižená místa s pupínky neškrábat a pokud možno na ně příliš nesahat. Urychlíte tak hojení.

Zajímá vás více tipů a novinek? Sledujte nás na Instagramu a Facebooku.

 

Affiliate program